fallback

Елмар Брок: Не може да се говори за намаляване на дълга на Гърция

Шулц определи победителя в гръцките избори Алексис Ципрас като прагматик

26.01.2015 | 14:29 Автор: Ирина Георгиева

Не може да се говори за намаляване на дълга на Гърция, заяви Елмар Брок, председател на комисията на ЕП по външна политика в ефира на германската обществена телевизия АRD, предаде БТА. След 3-4 години Гърция отново ще натрупа задължения, ако не се направят реформи и страната не стане конкурентоспособна, посочи Брок, цитиран от ТАСС в коментар за победата на радикалната лява партия Сириза на изборите от 25 януари.

Председателят на ЕП Мартин Шулц определи победителя в гръцките избори Алексис Ципрас като прагматик, който ще трябва да направи компромиси. 

В интервю за радио Deutschlandfunk Шулц посочи, че през нощта е провел дълъг телефонен разговор с Ципрас. 

"Той добре знае, че ще трябва да направи компромиси във външната, както и във вътрешната политика."- отбеляза председателят на ЕП, цитиран на сайта на Deutschlandfunk

От една страна Ципрас ще има нужда от партньор, за да образува управляваща коалиция, а според Шулц няма коалиционен партньор, който е готов или може да приеме радикалните искания на Сириза. От друга страна партията ще трябва да направи компромиси и спрямо ЕС и европейските си партньори, тъй като ако тя изпълни исканията си, към Гърция вече няма да текат пари. 

"Всъщност няма възможности за изнудване." - смята Шулц. 

Генералният секретар на Португалската социалистическа партия Антониу Коща заяви, цитиран от АФП, че вчерашната победа на Сириза в Гърция е "сигнал за промяна в Европа" и политиката на строги икономии. Трябва да се изгради друга политика в Европа и да се спрат орязванията на бюджетите, които нито успяха да съживят икономиката, нито да оздравят финансите ни, отбеляза Коща.

Победата на Сириза в Гърция може да подпомогне налагането на гъвкавост в Европа, както настоява Италия, каза италианският външен министър Паоло Джентилиони.

В Европа от месеци се водеше ожесточена битка между строгите икономии и гъвкавостта, заяви италианският първи дипломат в  ефира на РАИ 3, коментирайки убедителната победа на партията, противопоставила се на строгите мерки в Гърция.

fallback
Още от Свят
fallback