fallback

Aтака срещу Мариупол отне живота на 30 цивилни

Сраженията на брега на Азовско море слагат край на примирието, подписано през септември

25.01.2015 | 10:34 Автор: Георги Стоянов

Сраженията в Украйна вече се водят и в покрайнините на стратегическото черноморско пристанище Мариупол, след като подкрепяните от Русия сепаратисти атакуваха украински позиции по всички фронтове в източната част на страната, съобщава Bloomberg.

Атака с ракетен комплекс Град срещу Мариупол отне живота на най-малко 30 цивилни и рани още 93 в събота, съобщиха представители на местната администрация.

По данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, НАТО, САЩ и украинското правителство ракетите са били изстреляни от окупирани от сепаратистите територии.

Сепаратистите отричат да са обстрелвали населени места и определят обвиненията като „провокация”.

„Боевете в източна Украйна рязко ескалираха и има признаци за широко мащабна офанзива от страна на подкрепяните от Русия сепаратисти”, заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, цитиран от Bloomberg. „Това е пълно погазване на споразумението за прекратяване на огъня”, допълва той.

Сраженията на брега на Азовско море слагат край на примирието, подписано през септември.

По данни на Организацията на обединените нации, от април, когато конфликтът в Украйна ескалира във въоръжени действия, са били убити над 5000 души.

От ООН посочват, че седмицата от 13 до 21 януари е била „най-смъртоносната”, след подписването на примирието в Минск през септември.

Ракетната атака срещу Мариупол „изглежда е била извършена безразборно срещу цивилни райони и това представлява нарушение на международното право”, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун в прес съобщение от 24 януари.

Превземането на Мариупол е ключово за създаването на наземен коридор между Русия и Крим – полуостровът, който руският президент Владимир Путин анексира миналата година от Украйна.

fallback
Още от Свят
fallback