Издирват корпуса на разбилия се самолет на AirAsia

Продължава търсенето на останките на разбилия се на 28 декември в Яванско море самолет на AirAsia

18.01.2015 | 12:00 Редактор: Ирина Георгиева
Издирват корпуса на разбилия се самолет на AirAsia

Продължава търсенето на останките на разбилия се на 28 декември в Яванско море самолет на AirAsia. Въпреки лошите метеорологични условия индонезийските спасителни служби са започнали на 18 януари операция по изваждането на повърхността на корпуса на катастрофиралия лайнер.

Възобновеното търсене се фокусира върху откриването на фюзелажа или корпуса на разбилия се летателен апарат. Дължината му е 26 метра, като според спасителните екипи именно там може да се намират останки на жертвите на катастрофата. 
Спасителните екипи планират да използват специални балони, към които да бъдат прикрепени към намерените останки, като по този начин те да бъдат извадени от дъното на повърхността.  

Три седмици след катастрофата са намерени телата на 51 от загиналите обща 162-ма души, на претърпелия крушение самолет, който изпълняваше полет от индонезийския град Сурабая до Сингапур. До момента от останките на машината е извадена една от „черните кутии”, но информацията от нея все още не е достъпна за обществото.

Текст на Лъчезар Вълев: