Огнен Ад в Гърция: Къщи са изпепелени, пожарникари не могат да овладеят ситуацията

В Краниди ситуацията изглежда много тежка

21.06.2024 | 19:36 Редактор: Искра Ангелова
Огнен Ад в Гърция: Къщи са изпепелени, пожарникари не могат да овладеят ситуацията

Пожарникари се борят с множество огнени фронтове в цяла Гърция. Най-големите пожари бушуват в Мегалополис, Краниди и Ахая. От сутринта и в рамките на няколко часа са избухнали 45 пожара и "валят" съобщения на 112 за евакуация.

В Краниди ситуацията изглежда най-тежка, пламъците са близо до къщите. Огънят е достигнал къщите в източната и северната част на града, ако не бъде овладян, може да се насочи към Петроталаса и Порто Хели. В района духат и много силни ветрове.

Огънят е минал през село Чореми и според зам.-кмета по Гражданска защита са изгорели най-малко 10 къщи, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Пожарникарите в Тива се борят да не позволят на пламъците да пресекат пътя Тива-Халкида. В района духат силни ветрове, но пожарът е далеч от гориста местност. Вече обаче са нанесени щети на складове, оранжерии и други съоръжения.

Неотдавна избухна пожар в Агиос Спиридон Ливадия, а също и в Големи от Локрис във Фтиотида. Пожарът в Големи също е в близост до къщите на селото и е развил фронт, и се насочва към горска местност.

Според кмета на Мегалополис Константинос Михопулос ситуацията е извън контрол: "Опитваме се да евакуираме селата, защото пожарът напредва".

Горкият пожар е избухнал в в близост до открития рудник в южната част на Пелопонес. Евакуирани бяха три населени места. Властите издадоха спешно предупредително съобщение и инструктираха хората да се евакуират. По данни на пожарната огънят е минал през две села, където е причинил щети на сгради.

70 пожарникари с 3 пешеходни отделения, 16 автомобила, 6 самолета и три хеликоптера участват в гасенето.

Пожарът в Мавро Литари в Саронида и Дросопиги в Коринтия е овладян според представител на пожарната.

Снимка: БГНЕС