6 години от подписването на Преспанското споразумение между Гърция и РСМ

В дискусията участваха бившите премиери на Гърция и Северна Македония

17.06.2024 | 20:58 Редактор: Вяра Димова
6 години от подписването на Преспанското споразумение между Гърция и РСМ

В Атина отбелязаха шест години от подписването на Преспанското споразумение между Гърция и Северна Македония с международна конференция, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Обсъдените теми бяха: процесът на интеграция на Западните Балкани, справяне с климатичната криза, геополитически събития в Източното Средиземноморие и решаване на спорове по пътя на дипломацията.

В  дискусията участваха бившите премиери на Гърция - Алексис Ципрас, и Северна Македония - Зоран Заев, които подписаха договора преди шест години.

Бившият посланик на ООН Матю Нимиц получи наградата "Преспа" за усилията му за решаване на спора за името между Атина и Скопие след 27 години на преговори.

Официални гости на двудневната среща са дипломати на много страни, акредитирани в Атина, специалисти по международно право и евродепутати. Участваха също лидерите на основните партии в гръцкия парламент. От съображение за сигурност полицията забрани събиране на хора и демонстрации в близост до района, където се провежда конференцията. Но въпреки забраната за демонстрации, от националистическите организации съобщават за подготвяни протести по-късно тази вечер.

Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе сключено от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Договорът сложи край на дългогодишния спор за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина.

Снимка: архив, БГНЕС