Предложения за мир или ултиматум към Запада: Ще приключи ли войната в Украйна?

Путин очерта условия пред Украйна, Зеленски държи на подкрепата на Запада

14.06.2024 | 19:51 Редактор: Деси Николова

Владимир Путин очерта 4 условия пред Украйна. Руският президент заяви, че егото на Запада е пречката за спиране на войната. Думите му идват на фона на мощния натиск на страните от Г-7, които предоставиха 50 млрд. долара за Украйна. Джо Байдън и Володимир Зеленски подписаха и план за 10-годишно сътрудничество.

Путин незабавно спира войната в Украйна, ако бъдат изпълнени условията му за мир. И ако Западът, и Киев откажат, отговорността за кръвопролитията ще бъде тяхна, заяви от Москва руският лидер.

"Веднага щом Киев започне да изтегля войските от Донбас и Новоросийск в административните им граници, съществували по време на влизането им в Украйна и официално уведоми за отказ от плановете си за присъединяване към НАТО, Русия незабавно ще прекрати огъня и ще бъде готова за преговори", заяви руският президент.

Путин не говори за замразяването на конфликта, а за пълното му  спиране. Нещо, което трябва да бъде потвърдено от международни договори и премахване на санкциите срещу Москва. Изявлението на руският президент идва на фона на срещата на Г 7 в Италия, откъдето лидерите на най-развитите икономики потвърдиха колосална помощ от 50 млрд. долара за Украйна. А изненадващо в края на пресконференцията си със Зеленски, Джо Байдън обяви, че Китай повече няма да снабдява Москва с оръжия. 

"Стъпките, които предприемаме, целят да осигурят победата на Украйна срещу незаконната руска агресия. Успяхме да убедим държавите от Г-7, че трябва да подкрепят този продължителен план за подкрепа", каза Байдън.

По думите на Володимир Зеленски подкрепата, на която Украйна ще разчита в идните 10 години, е без ограничения.

"Това споразумение за сигурност, договорено със САЩ, ще продължи и след като спечелим войната! Това споразумение не само ни осигурява подкрепа за отбранителните ни сили, с оръжия, системи "Пейътрът", и самолети F-16 , но ще ни помогне и да възстановим нашата държава - с нови работни места за украинците", категоричен бе Зеленски.

Дипломатическите усилия за постигане на мир в Украйна продължават и през уикенда в Швейцария, където започва световна конференция с участието на 80 държави, но без участието на Русия и Китай.

Вижте повече в репортажа.