САЩ засега няма да прехвърлят допълнителни Patriot в Украйна

Администрацията на Байдън прекарва много време в насърчаване на други страни, каза Лойд Остин

13.06.2024 | 19:19 Редактор: Вяра Димова
САЩ засега няма да прехвърлят допълнителни Patriot в Украйна

Американският министър на отбраната Лойд Остин обяви, че САЩ засега няма да прехвърлят на Украйна допълнителни зенитно-ракетни системи Patriot, предава кореспондент на "УНИАН".

Остин бе попитан дали САЩ ще изпратят допълнителна система Patriot в Украйна, като се има предвид, че Германия вече обяви доставка на една, а Италия обеща да изпрати SAMP/T.

Министърът на отбраната на САЩ отговори, че въпросът за противовъздушната отбрана е начело на дневния ред от дълго време. По думите му от месеци е подчертавал важността на предоставянето на Украйна на допълнителни способности за ПВО.

Той припомни, че Вашингтон вече е предал една Patriot на Украйна и че администрацията на президента Джо Байдън "прекарва много време в насърчаване на други страни да предоставят на Украйна допълнителни способности".

"Не става въпрос само за Patriot, става въпрос за NASAMS, SAMP/T и набора от способности, от които Украйна се нуждае. И има нужда от прихващачи, които да допълват системите. Днес нямам съобщения за Patriot, но мога да ви кажа ви, че продължавам да работя върху това", увери Остин, цитират от "Фокус".

"Ще направим всичко възможно, за да сме сигурни, че военните на Киев ще получат възможностите, от които се нуждаят", допълни още той.

Снимка: БГНЕС