Сахарски прах влоши качеството на въздуха в България, Гърция и Кипър

Движението на облака се следи внимателно от властите на засегнатите страни

13.06.2024 | 17:27 Редактор: Беатрис Младжова
Сахарски прах влоши качеството на въздуха в България, Гърция и Кипър

До утре се очаква да продължи пикът на праховите частици от облака сахарски прах, застигнал Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие, съобщи информационната агенция "Макфакс", като се позовава на данни от Службата за атмосферен мониторинг на програмата "Коперник" (CAMS).

От 10 юни CAMS докладва за придвижване на облак прах от Сахара през централната и източната част на Средиземноморието, което води до високи повърхностни концентрации на фини прахови частици на територията на България, Кипър и Гърция. Стойностите са доста над средните допустими нива, определени от Европейския съюз за качеството на въздуха.

"Транспортирането на прах от Сахара през Средиземно море до Европа не е необичайно. Наблюденията показват увеличаване на интензивността и честотата на тези събития за някои части на Европа през последните години, подчертавайки значението на непрекъснатия мониторинг на нашата атмосфера, за да разберем как качеството на въздуха може да се промени във връзка с тези епизоди", каза старши ученият в Службата за атмосферен мониторинг на "Коперник" Марк Парингтън.

Движението на облака се следи внимателно от националните власти на някои от най-засегнатите страни: България, Гърция и Кипър, които в момента работят с CAMS по Националната програма за сътрудничество за допълнително повишаване на точността и надеждността на прогнозите за прах, предаде "Фокус".

Снимка: архив БГНЕС