Щети за стотици милиарди: Възможно ли е Украйна никога да не се възстанови напълно

Държавата няма пари, а общините са останали почти без собствени приход

11.06.2024 | 14:42 Редактор: Тодор Петров
Щети за стотици милиарди: Възможно ли е Украйна никога да не се възстанови напълно

Русия е нанесла на Украйна щети за стотици милиарди долари. Цели квартали и градове тънат в разрушения, а държавата няма средства за възстановяването им. 

Множество жилищни сгради и къщи са напълно разрушени. В районите с по-малко разрушения хората се опитват да възстановят щетите - сменят счупените стъкла и са благодарни за помощта, която получават от градската управа.

Държавата няма пари, а общините са останали почти без собствени приходи заради разрушенията. Затова Украйна сега възлага надежди на конференцията за възстановяване в Берлин, включително в областта на енергийната сигурност. 

Това е важно, тъй като чрез целенасочени руски въздушни удари почти напълно беше унищожена енергийната система на Украйна, казва пред ARD Георг Цахман от института "Хелмхолц". Засегнати са и резервните мощности, като старите въглищни електроцентрали, допълва той.

Експертът посочва, че руснаците са  променили стратегията си: ако преди са атакували основно електропреносната мрежа, сега те са взели на прицел самите електроцентрали. 

Вътрешнополитическите напрежения в Киев могат да спънат усилията за възстановяването на страната. Вчера (понеделник 10 юни) оставка подаде шефът на Украинската агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата Мустафа Найем, който обясни решението си с това, че украинското правителство възпрепятства работата на неговата агенция.

Оставката му беше предизвикана от отказа на премиера Денис Шмигал да разреши командировката му за конференцията по възстановяването на Украйна в Берлин. Според съобщения в медиите голяма част от екипа на Найем също напуска, което поставя под въпрос бъдещата работа на агенцията, пише DW.

Смята се, че войната на Русия срещу Украйна, започнала преди повече от две години, дотук е нанесла на страната щети на обща стойност няколкостотин милиарда долара. 

Снимка: БГНЕС