Je suis Charlie! Отговорът на карикатуристите

08.01.2015 | 17:36 Редактор: Мартина Ганчева
Je suis Charlie! Отговорът на карикатуристите

Kарикатуристи по цял свят реагираха на зловещото  убийство на колегите си от списание "Charlie Hebdo" по най-добрия начин, който могат -  с рисунки. Ето какво изобразиха творците, за да покажат, че перата, четките и моливите мога да бъдат по-силни от оръжията

Дръзки, гневни, язвителни, предизвикателни. Рисунките са различни по стил, но изпращат общо послание - ние не трябва, не можем и няма да бъдем заставени да замълчим. "Не можах да спя през нощта, мислите ми са с моите френски колеги карикатуристи, с техните семейства и близки", написа в Twitter австралийският карикатурист Дейвид Поуп, който работи за в. "Канбера таймс". Той е нарисувал безжизненото тяло на карикатурист, а до него перо и маскиран въоръжен бандит, който държи все още димяща пушка и казва: "Той рисува пръв".

Още по темата

Холандският карикатурист Рубен Опенхаймер изобразява самолет, който се движи към два огромни зелени молива – препратка към кулите близнаци и атентатите от 11-и септември в САЩ. Не по-малко въздействаща е рисунката на носителя на Пулицър Мат Дейвис от NewsDay. На нея се виждат двама атентатори, а единият държи молив и пита „Къде е спусъка?“. „Без хумор всички ще сме мъртви“, гласи надписът на рисунката на Патрик Чапът.

 На  9 януари на страниците на Телеграф ще се появи карикатура, на която се вижда как двама маскирани мъже стоят пред редакцията на "Charlie Hebdo" и единия казва на другия – „Внимавай, може да имат писалки“.

На една от най-изразителните рисунки е изобразено бяло поле. Под празното пространство пише "Одобрена от екстремисти карикатура".