Русия: Замяната на руското гориво в АЕЦ "Козлодуй" няма да завърши добре

Политиката все повече се намесва в техническите въпроси в ядрената енергетика, коментира Александър Уваров

30.05.2024 | 18:22 Редактор: Елеонора Танева
Русия: Замяната на руското гориво в АЕЦ

Пълно пренебрежение към международния опит в областта на ядрената безопасност е необоснованата замяна на руското ядрено гориво в българската АЕЦ "Козлодуй“ с чуждестранно и няма да завърши добре. Това заяви пред ТАСС директорът на АНО "Атоминфо център" Александър Уваров.

"Буди недоумение начинът, по който се извършва преходът към гориво на "Уестингхаус" в АЕЦ "Козлодуй“. Пропуснат е важен етап - квалификацията на ядреното гориво, т.е. експлоатацията на пилотна партида от новото гориво (обикновено 4-6 горивни касети) в ядрения реактор. Подобно пренебрегване на световния опит със замяната на горивото в ядрените централи се дължи на политически причини, а българските официални лица дори не го крият", каза той.

Според експерта възложителят има пълното право да избере доставчик, но той трябва да даде приоритет на ядрената безопасност на своите ядрени блокове.

"От примера с Пети блок на АЕЦ "Козлодуй“ виждаме, че политиката все повече се намесва в техническите въпроси в ядрената енергетика. За съжаление, това рано или късно няма да завърши добре", каза Уваров, цитиран от БГНЕС.

Вчера първата партида ядрено гориво, произведено от американската компания "Уестингхаус“, е била заредена в реактора на пети енергоблок на българската АЕЦ "Козлодуй“ по време на плановия ремонт, който ще приключи на 9 юни.

Снимка: БГНЕС