Изнасят контрабандно злато за милиарди всяка година от Африка

Голяма част от него се обработва в Обединените арабски емирства

30.05.2024 | 16:48 Редактор: Беатрис Младжова
Изнасят контрабандно злато за милиарди всяка година от Африка

Всяка година от Африка се изнася незаконно злато на стойност за милиарди долари, а голяма част от него се обработва в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това показва доклад на SwissAid, цитиран от Bloomberg.

Използвайки данни за деклариран и недеклариран внос на злато за 10-годишен период до 2022 г., базираната в Берн неправителствена организация изчислява, че незаконната търговия възлиза на между $23,7 млрд. и $35 млрд. годишно въз основа на текущите пазарни цени. Повече от 435 тона кюлчета са били изнесени нелегално от Африка само през 2022 г., се казва в доклада.

Приходите подхранват конфликти, финансират престъпни и терористични мрежи, подкопават демокрацията и улесняват прането на пари, според SwissAid. Контрабандното злато идва от 12 африкански страни, като по-голямата част от неофициалната търговия е от Мали, Гана и Зимбабве. Кюлчета на стойност около $115,3 млрд. са били внесени в ОАЕ през десетилетието след 2012 г., казват от организацията.

Властите в ОАЕ са предприели "значителни стъпки за справяне с опасенията около контрабандата на злато, като признават рисковете, породени от подобни дейности", посочват от министерството на външните работи в имейл с отговор на искане за коментар. 

Според Абу Даби съобщенията за подозрителна дейност, свързани със сектора на златото, са се увеличили до 6432 миналата година от 223 през 2021 г. Властите също така са увеличили проверките за търсене на контрабандни кюлчета и досега са наложили глоби за над 78 млн. дирхама ($21,2 млн.).

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels