Лавров заплаши с "ядрено възпиране", ако САЩ разположат ракети в Европа и Азия

Изказването му е във връзка с плановете на Щатите

30.05.2024 | 12:20 Редактор: Деси Николова
Лавров заплаши с

"Русия може да предприеме допълнителни стъпки в областта на ядреното възпиране, ако Съединените щати разположат ракети със среден и малък обсег в Европа и Азия", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му е във връзка с плановете на САЩ, обявени през април, за разполагане на ракети в Индо-Тихоокеанския регион в отговор на нарастващата според Вашингтон китайска милитаризация.

Такива разполагания преди това биха били забранени съгласно ключовия Договор за ядрените сили със среден обсег (INF) с Русия от 1987 г., който Съединените щати официално напуснаха през 2019 г. с мотива, че Москва нарушава споразумението - обвинение, което Кремъл отхвърли.

Москва отдавна предупреждава, че ще отмени мораториума, който предложи след изтичането на договора за разполагане на ракети с малък и среден обсег, ако Вашингтон изпълни намеренията си да разположи такива ракети в Азия и Европа.

Лавров отбеляза, че може да се наложи Русия да предприеме и други стъпки.

"Не изключваме допълнителни стъпки в областта на ядреното възпиране, тъй като нашите командни центрове и дислокациите на нашите ядрени сили ще бъдат в обсега на американските ракети с предно базиране", заяви той, цитиран от "Труд".

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Някой
преди 3 седмици
Всички реципрочни действия на Русия означават доълнителни рзаходи. САЩ правят предложение, на което Русия не може да откаже. Тов е и целта - постоянно нови разходи за Русия, съчетани с постоянно намаляващи приходи. Разходите на Газпром са по-големи от приходите, министър на отбраната на Русия стана икономист. Сега да видим какво ще прави Набиулина, със заплатите, раздадени във военния сектор и свързани с него производства. Пари има, но стоки няма. Как ще се балансира икономиката? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 седмици
САЩ искат нова " Кубинска криза", но инаме " нямат нищо общо" с войната в Украйна, а? Сигнализирай за неуместен коментар