Зеленски се надява светът да не се измори от войната в Украйна

Станаха ясни първите три точки от Формулата за мир на украинския президент

29.05.2024 | 08:12 Редактор: Вяра Димова
Зеленски се надява светът да не се измори от войната в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че е много важно международната общност да не се умори от войната в Украйна. Белият дом увери, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма.

Същевременно руските удари срещу украински градове продължават, съобщава се за загинали и ранени хора

"Русия се опитва да подкопае международната подкрепа за Киев, особено чрез кампании за дезинформация. В противен случай няма да има справедливост, светът ще бъде променен от хора като Путин", заяви украинският лидер на пресконференция в Лисабон. 

На първата среща на върха за Украйна в Швейцария ще бъдат изготвени подробностите по три точки от Формулата за мир на украинския президент, а по-късно тези документи ще бъдат предадени на Руската федерация. 

На въпрос защо за срещата са избрани само три от точките от Формулата за мир - ядрената безопасност, продоволствената сигурност и връщането на депортираните и пленените, Зеленски е отговорил, че "са искали да намерят тези точки, които не разделят Украйна с останалия свят, даже с тези, които имат балансирана позиция и не подкрепят изцяло страната". Глобалната среща на върха за Украйна ще се проведе в Швейцария през юни.

В Украйна двама цивилни загинаха след руски удар по два жилищни блока в град Торецк, в Донецка област. Други шестима души са ранени при удар срещу по-малък град в същата област, а един човек е бил убит след обстрел по село близо до Херсон. Генералният щаб в Киев заяви, че руските сили са предприели 25 нападения, като целта им е огневи контрол над цялата 1200-километрова линия, предаде БНР.

Най-тежки остават боевете при Покровск, също в Донецка област.

Снимка: БГНЕС