Изкуствен интелект прогнозира цената на златото до края на годината

"Ние сме на ръба на голям бичи цикъл на твърдите активи", каза криптоексперт

28.05.2024 | 09:05 Редактор: Искра Ангелова
Изкуствен интелект прогнозира цената на златото до края на годината

Цената на т.нар. "активи-убежища" расте. Спекулациите и прогнозите около стойността на златото също не спират. Това се случва на фона на ескалацията на войната в Близкия изток.

Този път изкуствен интелект прогнозира каква ще е цената на златото до края на годината.

Според AI алгоритъм, който използва индикатори за технически анализ (TA) - модели на диаграми, нива на подкрепа и съпротива и макроикономическа и политическа ситуация, златото ще достигне $2921,82 до 31 декември 2024 г., което предполага увеличение от 23,50% от текущата цена.

От своя страна, ChatGPT-4, най-новият и усъвършенстван модел на OpenAI ChatGPT, предлага доста мечи ценови диапазон между $1900 и $2400 за тройунция, позовавайки се на Световната банка и Citigroup, както и текущите геополитически напрежение и очаквания за лихвените проценти на Фед. Тази прогноза се позовава на различни експертни прогнози, текущи пазарни тенденции и потенциалното въздействие на геополитическите събития и икономическите политики. От решаващо значение е да продължим да наблюдаваме текущите икономически показатели и геополитическите развития, за да прецизираме тези оценки, ако е необходимо, коментират експерти.

На този фон Claude 3 Opus, скорошният AI модел от Anthropic, определи златото в "най-вероятния диапазон" от $2350 - $2450 за унция до края на 2024 г., "с потенциално дъно около $2300 и високо до $2500, информира money.bg.

В началото на тази седмицата златото се търгуваше за $2365,90, записвайки ръст от 0,39% за ден, след спад от 4,01% през изминалата седмица и скромен ръст от 0,35% на месечната си графика. Благородният метал добави 14,11% към своята стойност от края на годината, според данните от 27 май.

"Ние сме на ръба на голям бичи цикъл на твърдите активи като цяло, включително на суровините", смята криптоекспертът Михаел ван де Попе.

Снимка: БГНЕС

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа