Мощни бури убиха 22-ма души в САЩ, хиляди останаха без ток

Байдън обеща помощ на най-тежко пострадалите райони

28.05.2024 | 08:57 Редактор: Толя Стоянова
Мощни бури убиха 22-ма души в САЩ, хиляди останаха без ток

Мощни бури удариха централната и южната част на САЩ през почивните дни и в Деня на паметта. Отнеха живота на най-малко 22-ма души и причиниха много разрушения. В източната част на страната хиляди домакинства останаха без ток.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешър, който обяви извънредно положение, съобщи ,че в неговия щат жертвите са пет. В окръг Кук, в щата Тексас, смъртните случаи са седем, а в Арканзас лошото време причини смъртта на осем човека. Двама души са загинали в окръг Майес, Оклахома, а сред ранените има и гости на сватба, която е била на открито.

От Северна Каролина до Мериленд имаше предупреждения за възможни торнада, а от Алабама до Ню Йорк вчера следобед повече от 400 000 клиенти бяха без ток. Около 125 000 са без електричество в Кентъки. Спиране на електрозахранването имаше в най-малко 12 щата, предаде БНР.

Президентът Джо Байдън каза, че Федералната агенция за управление на извънредни ситуации извършва оценка на щетите и има готовност да предостави федерална помощ на най-тежко пострадалите райони.

Снимка: БГНЕС