Трагедията в Харков: Кадри с дрон разкриха мащаба на разрушенията

Зеленски подписа споразумение за военна помощ с испанския премиер Педро Санчес

27.05.2024 | 18:40 Редактор: Вяра Димова

Испания ще даде на Украйна ракети Patriot и танкове Leopard в пакет военна помощ за 1,23 милиарда долара. Помощта стана факт след споразумението, което подписа украинският президент Володимир Зеленски с испанския премиер Педро Санчес.

За първи път от началото на войната президентът на Украйна посещава Испания, където се срещна и с крал Фелипе VI. Беше подписано споразумение за двустранно сътрудничество, съгласно което Испания ще изпрати на Украйна дузина ПВО ракети Patriot и 19 употребявани германски танка Leopard, както оборудване за борба с дронове и боеприпаси.

Визитата в Испания идва в момент, когато Украйна се бори с най-тежката руска сухопътна офанзива в североизточната част на страната.

В последното си изявление президентът Зеленски определи положението край Покровск в Донецка област като "най-горещото". Тежки сражения се водят и в района на Липци в Харковска област. Според него е важно осъждането на руския терор да доведе до определени последствия.

"За да може най-накрая да имаме достатъчно системи за противовъздушна отбрана за защита на Украйна и нашите градове. И така че у партньорите ни да се появи нужната решимост за превантивна защита от руските терористи - да ги унищожават, преди те да започнат да унищожават живота", коментира той.

По последни данни жертвите на атаката срещу хипермаркет в Харков са 16, сред тях - момиче на 12 години. 43-ма са ранени. Руските обстрели в цялата област продължават. Двама души са загинали, а 9 са ранени при атаки в района на Вовчанск. Нови кадри с дрон разкриха степента на разрушения в пограничния град. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС