Нови разкрития за Ружа Игнатова - инвестирала в недвижими имоти в Дубай

ФБР я включи в списъка с десетте най-издирвани лица

27.05.2024 | 17:21 Редактор: Искра Ангелова
Нови разкрития за Ружа Игнатова - инвестирала в недвижими имоти в Дубай

Властването на кралицата на криптовалутите беше краткотрайно. То обаче беше много доходоносно, пише френският в. "Монд" в статия, посветена на Ружа Игнатова.

През 2014 г. българската бизнесдама Ружа Игнатова стартира криптовалутата Onecoin - нова криптовалута с амбицията да се конкурира с биткойна. Бяха организирани конференции за популяризиране на това ново цифрово средство, обрисувано като "елдорадо", бизнесът процъфтяваше и инвеститорите се стичаха. Но само за две години всичко се срина. Onecoin се оказа поредната пирамида, която измъкна от милиони нещастни инвеститори повече от 4 млрд. долара (3,69 млрд. евро), припомня "Монд".

Американските власти реагираха много бързо и обвиниха Игнатова в измама и пране на пари, а на 12 октомври 2017 г. издадоха и федерална заповед за арест. Но Игнатова беше по-бърза.

"Взимаме парите, бягаме и обвиняваме някой друг", е предложила тя на съоснователя на измамната схема веднага след като тя била пусната в ход. И действайки според този принцип, тя ликвидира компаниите си, свързани с фирмата Onecoin, качи се на самолет за Атина и се изпари, а ФБР я включи в списъка с десетте най-издирвани лица. Игнатова не се е появявала от тогава и някои казват, че тя е мъртва, отбелязва "Монд", цитиран от БТА.

Седем години по-късно международно медийно разследване, въз основа на изтичане на документи, свързани със сделки и инвестиции в недвижими имоти, наречено "Dubai Unlocked", позволява да се проследи пътят на парите, откраднати чрез схемата уанкойн и този път стига до Дубай.

Изтеклата информация разкрива, че Ружа Игнатова и нейните близки сътрудници са инвестирали "плодовете" на своя грабеж във вили и апартаменти в луксозните квартали на Дубай. Това показва и лежерното отношение на дубайските брокери на недвижими имоти и на власти към мръсните пари, допълва френското издание.

В края на април 2015 г., докато историята на успеха на Onecoin все още е в разгара си, Ружа Игнатова купува гигантски апартамент с тераса на последния етаж на сграда с изглед към изкуствения остров Палм Джумейра. Покупката става под прикритието на компания Oceana Properties Limited, базирана в Дубай компания, създадена от нулата месец по-рано. Сделката излиза 10 млн. дирхама (2,5 млн. евро).

Подобно на нея дузина ключови фигури в скандала са инвестирали в недвижими имоти в Дубай. Карл Себастиан Грийнуд, с когото Игнатова е съосновател на криптовалутата, е похарчил 3,5 млн. евро през януари 2017 г. за вила в богат квартал на Дубай. Финландският бизнесмен Кари Валрос, който се представя като "европейски посланик" на Onecoin, е притежавал до седем апартамента и вила в емирството. Стефан Щайнкелер, един от основните промоутъри на фалшивата криптовалута, притежава поне два апартамента, които доскоро е отдавал под наем на един от братята си, който също е в основата на измамата. Бившият люксембургски шпионин Франк Шнайдер, който е координирал връзките с обществеността на Oncecoin, е похарчил 1,8 млн. евро за апартамент с площ 270 кв. м през 2018 г., малко преди да стане обект на разследването на американските власти, които подозират, че той е "предоставил поверителна полицейска информация" на Игнатова, за да ѝ помогне да избяга.

През декември 2019 г. Игнатова е сложила в джоба си равностойността на 1,5 млн. евро, като е продала своя пентхаус, без да разкрива името на посредника, който се занимавал с продажбата.

Снимка: БГНЕС

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа