Путин ползва двойници и има множество тайни убежища на 200 м под земята?

Започнал да гради мрежа от бункери още преди началото на войната в Украйна

27.05.2024 | 17:30 Редактор: Толя Стоянова
Путин ползва двойници и има множество тайни убежища на 200 м под земята?

Години наред се коментира, че руският президент Владимир Путин изпитва страх за живота си и избягва срещи с хора. Известно е също, че разполага с огромен брой тайни бункери и укрития в цялата страна. Вероятността някой да поиска да отнеме живота му не е никак малка. Затова няма нищо неочаквано във факта, че Путин се старае максимално да се изолира от света и да се защити, пише германското издание "Меркур".

Този факт се видя отчетливо и по време на пандемията от Ковид-19, когато Путин разговаряше с официални пратеници на други държави на дистанция от по 6 метра. Смята се освен това, че Путин ползва двойници и че разполага с множество тайни убежища. Преди година бе разкрито скривалище на Путин в близост до Сочи. Но междувременно се знае и за други подобни убежища и бункери, както заявяват от украинските тайни служби.

"Меркур" съобщава, че две от скривалищата на Путин се намират в Москва – там Путин разполага не само със служебно жилище, но и с апартамент под наем. За почти изключено се смята Путин да пребивава във вилата си в Сочи. Други резиденции на президента се намират в Калининград, Карелия (в близост от финландската граница), в планината Алтай и в курорта Ялта на полуостров Крим. Освен това държавният глава разполага с право да ползва всички резиденции на армията и на президентската администрация.

"Информациите за бункерите на Путин са известни и постоянно се актуализират. Едно от прозвищата на руския диктатор е "Бункерният Путин", казва Андрий Юзов от украинските тайни служби, цитиран от DW.

Смята се, че за да защити живота си, руският президент е обмислил възможните опасности и съответните варианти за изход. Проучване на сайта "Собеседник" разкри още през 2022 г., че Путин е започнал да гради мрежа от бункери още преди началото на войната в Украйна. Такива укрития имало в почти всяка част на Русия, нещо повече – шефът на Кремъл имал две бункерни системи: една официална и една секретна.

Официалната бункерна система се управлява от Главната дирекция за специални програми на руския президент – служба, която е на пряко подчинение на Владимир Путин. Но към тях се добавят още много бункери, за които в официалните документи не се споменава нищо. Предполага се, че те са дори много повече от официалните.

"Украинская правда" информира, че някои от бункерите, които могат да се ползват от Путин, били на 200 метра под земята. През пролетта на 2023 година "Business Insider" написа за съществуването на строителни планове, свидетелстващи за тайните убежища на Путин. Тогава ставаше дума за неговия дворец на Черно море. Под двореца имало обширна и луксозна бункерна система, способна да удовлетвори и най-високите изисквания.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС