Одобриха закон, който ще намали емисиите на метан върху вноса на петрол и газ

Той е вторият най-голям "виновник" за изменението на климата

27.05.2024 | 14:32 Редактор: Беатрис Младжова
Одобриха закон, който ще намали емисиите на метан върху вноса на петрол и газ

Закон, ограничаващ емисиите на метан върху вноса на петрол и газ в Европа от 2030 г., бе приет от страните членки на ЕС. Чрез новото законодателство ще се окаже натиск върху международните доставчици да намалят изтичането на парниковия газ, предаде Ройтерс.

Метанът е основният компонент на природния газ, с който страните захранват електроцентрали и отопляват домакинства. Той е и вторият най-голям "виновник" за изменението на климата след въглеродния диоксид. 

Министрите на земеделието на страните от ЕС дадоха окончателното одобрение от името на своите правителства на новото законодателство по време на среща в Брюксел. Единствено Унгария гласува против. Това означава, че законът вече може да влезе в сила.

От 2030 г. ЕС ще наложи "максимални стойности на интензитета на метан", отделян от изкопаемите горива в рамките на европейския пазар. Европейската комисия ще определи точните допустими стойности до посочения срок. Вносителите на петрол и газ в ЕС, които пренебрегват ограничението, могат да бъдат изправени пред финансови санкции.

Правилата за внос вероятно ще засегнат големи доставчици на газ като САЩ, Алжир и Русия. Москва намали доставките за Европа след инвазията си в Украйна през 2022 г. и оттогава беше заменена като най-голям доставчик на газ за Европа от Норвегия, чиито доставки са с най-нисък интензитет на метан в света, съобщи БТА.

Снимка: архив БГНЕС