Ден на траур в Харков след руския удар по хипермаркет, 7 души още са в неизвестност

По последни данни жертвите са 16

27.05.2024 | 09:00 Редактор: Беатрис Младжова
Ден на траур в Харков след руския удар по хипермаркет, 7 души още са в неизвестност

След руския удар по хипермаркет в Харков в събота, обявиха 27 май като ден на траур в памет на жертвите. По последни данни жертвите са 16, сред тях - и момиче на 12 години, 43-ма са ранени. До момента са идентифицирани 11 от телата, поне 7 души все още се водят в неизвестност.

Руските обстрели по едноименната област продължават. Двама души са загинали, а 9 са ранени при атаки в района на Вовчанск. Три са жертвите в Донецка област. По данни на украинската армия най-напрегната остава ситуацията в района на Купянск в Харковска и Покровск в Донецка област.

Президентът Володимир Зеленски също определи положението край Покровск като "най-горещото". По думите му сложно продължава да бъде и в района на Вовчанск и Липци в Харковска област. Според него е важно осъждането на руския терор да доведе до определени последствия.

"За да може най-накрая да имаме достатъчно системи за противовъздушна отбрана за защита на Украйна и нашите градове. И така че у партньорите ни да се появи нужната решимост за превантивна защита от руските терористи - да ги унищожават, преди те да започнат да унищожават живота", коментира той.

За нуждата от още системи за противовъздушна защита говори и министърът на отбраната Рустем Умеров, който каза, че от началото на годината руснаците са изстреляли почти 10 хиляди авиобомби по украинската територия.

Днес Володмир Зеленски е на посещение в Испания. Той ще се срещне с премиера Педро Санчес и крал Фелипе VI. В сряда Санчес каза, че Киев и Мадрид са готови да подпишат двустранно споразумение за сътрудничество, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС