Дмитрий Медведев заплаши Полша с радиоактивна пепел

Отговори на забележките на Анджей Дуда за използването на ядрени оръжия

27.05.2024 | 08:23 Редактор: Толя Стоянова
Дмитрий Медведев заплаши Полша с радиоактивна пепел

Дмитрий Медведев заплаши Полша с радиоактивна пепел в отговор на забележките за използването на ядрени оръжия, направени от полския външен министър Радослав Шикорски, предаде ДПА.

По-рано Шикорски заяви пред британския вестник "Гардиън" как САЩ биха реагирали на руско използване на ядрено оръжие срещу Украйна.

"Американците са казали на руснаците, че ако взривите ядрена бомба, дори и да не убие никого, ние ще ударим всичките ви цели в Украйна с конвенционални оръжия, ще ги унищожим всичките", каза той пред вестника. 

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия отговори в социалната мрежа Х, че САЩ не са казали нищо подобно, тъй като "те са по-предпазливи".

"Удар на американците по нашите цели означава да започнат световна война и един външен министър, дори на страна като Полша, трябва да разбира това", написа Медведев. 

"Полският президент Анджей Дуда е поискал тактическите ядрени оръжия от САЩ да бъдат разположени в Полша. Варшава няма да бъде пропусната и със сигурност ще получи своя дял радиоактивна пепел. Това ли е, което наистина искате?", попита Медведев.

През април Дуда беше заявил, че Полша, която е един от най-силните поддръжници на Украйна, е готова да приеме ядрени оръжия на НАТО като противовес на разполагането на руски тактически ядрени оръжия в Беларус, предаде БТА.

По време на мандата си като президент от 2008 до 2012 г. Медведев беше смятан за ключова фигура в руската либерална политика. След нашествието в Украйна обаче той се превърна в един от най-големите хардлайнери и редовно защитава войната с подстрекателски постове в социалните мрежи.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: БГНЕС