Риши Сунак връща задължителната военна служба във Великобритания

Консервативната партия обмисля санкции срещу тези, които откажат

26.05.2024 | 14:34 Редактор: Деси Николова
Риши Сунак връща задължителната военна служба във Великобритания

Британският премиер Риши Сунак заяви, че ще върне задължителната военна служба, ако Консервативната партия спечели изборите, насрочени за 4 юли, съобщава Sky News.

Сунак представи плана, според който 18-годишните ще имат възможност да изберат да служат в армията в продължение на 12 месеца или да бъдат доброволци един уикенд в месеца в продължение на една година.

Той предвижда да се въведе нова форма на задължителна национална военна служба за младите хора, ако консерваторите спечелят общите избори.

Доброволчеството ще бъде организирано в полицията, противопожарната служба, общественото здравеопазване или благотворителни организации, които работят с изолирани възрастни хора, посочи Сунак.

Източници от Консервативната партия са съобщили, че се обмислят възможни санкции срещу тези, които отказват задължителна военна служба, информира "Фокус".

Военната повинност във Великобритания е въведена през януари 1949 г. и всички годни мъже на възраст между 17 и 21 години е трябвало да служат в една от въоръжените сили за 18 месеца, службата е удължена на две години през 1950 г. Задължителната военна служба е премахната през 1960 г.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
само питам
преди 4 седмици
Сега, кои ще служат - мъжете или всички? Защото там човек има право да си смени пола по желание.... Сигнализирай за неуместен коментар