Халкидики се "разпродава" на пазара на недвижими имоти

"Гърците продават къщи, защото разходите са високи", казва местен брокер

26.05.2024 | 11:47 Редактор: Деси Николова
Халкидики се

Един от най-популярните региони в Гърция за закупуване на ваканционна къща е полуостров Халкидики, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

По-конкретно, в списък от 23 области с най-високи средни търсени цени за продажба на ваканционни жилища за континентална Гърция,  Ситония е на второ място с €2604/кв.м., Касандра на пето с € 2 364/кв.м. и Каликратия на дванадесето място с €1807/кв.м. Халкидики се "разпродава" на пазара на недвижими имоти, като се застрояват все повече земи.

Според брокери от Халкидики, Балканите са тези, които се интересуват основно от закупуването на недвижими имоти, с предпочитание към новопостроените имоти, както на Касандра, така и на Ситония.

"Гърците продават къщи, защото разходите са високи", казва местен брокер. 

Повечето от тези, които посещават Халкидики през лятото, сега го правят за 10-15 дни, а много по-малко за месец или за целия сезон, както беше в миналите години. Що се отнася до националността на купувачите, повечето са българи, сърби и северномакедонци, като разбира се има и турци, особено напоследък, тъй като те са заинтересовани да се сдобият с "желаната" златна виза, преди увеличението  през есента.

Според  брокер от Халкидики, има две категории чуждестранни купувачи, "тъй като гърците са малко, почти двама от десет". От една страна, тези, които търсят много евтино, така че например покупката им да не надвишава 150 000 евро, затова често избират дори апартаменти по-далеч от морето.

Втората категория са тези, които търсят доста скъпи имоти, от порядъка на 500 000 до 800 000 евро. Разбира се, това включва и по-големи изисквания към съоръженията на къщите, като например плувни басейни или мини кортове.

"Касандра е тази, която традиционно има най-голяма мобилност, но напоследък Ситония също се "издига" доста в райони като Никити.

Заслужава да се отбележи, че нова тенденция, която се създава, е да се продават бивши хотели като отделни къщи, след като някои райони са станали автономни, тъй като техните собственици не могат да ги продадат, като такива.

Снимка: Pixabay