Камиони с хуманитарна помощ от Египет започнаха да влизат в Ивицата Газа

Цялата помощ се проверява от израелските власти

26.05.2024 | 11:32 Редактор: Деси Николова
Камиони с хуманитарна помощ от Египет започнаха да влизат в Ивицата Газа

Камиони с хуманитарна помощ от Египет започнаха да влизат в Ивицата Газа през контролирания от Израел пропускателен пункт Керем Шалом, съобщи свързаната с държавата медия Al-Qahera News. 

Общо "200 камиона" се бяха преместили от египетската страна на граничния пункт Рафах, който беше затворен от началото на май, когато Израел превзе палестинската страна на терминала, до пропускателния пункт Керем Шалом, на около 4 км на север.

Египет бе отказал да координира помощта чрез Рафах, докато израелските войски контролират палестинската страна. Но в петък египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси се съгласи в разговор с американския си колега Джо Байдън да позволи помощ през Керем Шалом, другата входна точка в южната част на Газа. Al-Qahera News не уточни колко камиона са преминали проверка в обсадената Газа, но добави, че "четири камиона с гориво" вече са преминали и се насочват към болниците, предаде БГНЕС.

Цялата помощ от Египет се проверява от израелските власти и се разпространява чрез ООН. Останалата част от 200-те камиона се "очаква да преминат в Газа днес", каза пред АФП Халед Зайед, ръководител на египетския Червен полумесец в Ал Ариш, където пристига по-голямата част от помощта.

Снимка: БГНЕС/Архив