Жегите в Мексико отнеха живота на 48 души за два месеца

Температурите в 27 от 32-та мексикански щата са над 40 градуса по Целзий

25.05.2024 | 22:00 Редактор: Деси Николова
Жегите в Мексико отнеха живота на 48 души за два месеца

Горещата вълна в Мексико е взела 48 жертви за два месеца. Почти половината от починалите са в рамките на последната седмица, предаде ДПА като се позова на съобщение на мексиканското здравно министерство от снощи. 

Общо 956 души са получили медицинска помощ заради топлинни удари, обезводняване и слънчево изгаряне, откакто горещият сезон започна в страната в средата на март. Горещата вълна е най-често срещаната причина за смърт в Мексико от тогава, посочва ДПА. 

Температурите в 27 от 32-та мексикански щата са над 40 градуса по Целзий. В четвъртък в северния град Монклова в щата Колауила е била регистрирана температура 46 градуса. 

Сушата, горещата вълна и недостигът на вода в Мексико са толкова големи, че дори полицията блокира движението в град Мексико в знак на протест. През последните месеци жителите на някои квартали на столицата редовно образуват човешки вериги, за да блокират булеварди с искане да им бъде осигурена вода, информира БНР.

По-рано тази седмица беше съобщено, че в южните мексикански щати Табаско и Чиапас е толкова горещо, че десетки маймуни падат мъртви от дърветата.

Снимка: БГНЕС