Япония въвежда иновативен метод за лечение на сърдечни заболявания

Той включва трансплантация на т. нар. сърдечна тъкан, създадена от iPS клетки

25.05.2024 | 10:05 Редактор: Тодор Петров
Япония въвежда иновативен метод за лечение на сърдечни заболявания

За първи път в света може да бъде одобрен метод за лечение на сърдечни заболявания, основан на използването на индуцирани стволови клетки (iPS клетки), съобщи бизнес вестникът Nikkei. Медицинският стартъп Qualips към университета в Осака в Япония скоро ще подаде заявление до Министерството на здравеопазването за одобрение на собствена разработка, която позволява лечение на сърдечни заболявания с помощта на iPS клетки.

Методът включва трансплантация на т. нар. сърдечна тъкан, създадена от iPS клетки, на пациент с коронарна болест на сърцето. По време на клиничните изпитания такава тъкан е трансплантирана на осем пациенти - в резултат на това всички показват значително подобрение на сърдечната функция. 

Подчертава се, че този метод на лечение носи по-малко рискове за сърцето от трансплантацията, а самата операция отнема по-малко време. Ако бъде одобрено, това лечение за сърдечни заболявания ще бъде първото в света, използващо iPS клетки. 

След като японският учен Шиня Яманака спечели Нобелова награда за физиология или медицина през 2012 г. за изследванията си в областта на стволовите клетки, интересът към тази тема в обществото и правителството на страната нарасна значително, пише БГНЕС.

Снимка: Pixabay