Горещините убиха 48 мексиканци за два месеца, маймуни падат мъртви от дърветата

Температурите в 27 от 32-та мексикански щата са над 40 градуса

25.05.2024 | 09:19 Редактор: Тодор Петров
Горещините убиха 48 мексиканци за два месеца, маймуни падат мъртви от дърветата

48 са жертвите за последните два месеца на горещото време в Мексико, като почти половината от тях са в рамките на последната седмица, става ясно от съобщение на мексиканското здравно министерство.

Общо 956 души са получили медицинска помощ заради топлинни удари, обезводняване и слънчево изгаряне, откакто горещият сезон започна в страната в средата на март. Горещата вълна е най-често срещаната смъртна причина в Мексико от тогава, посочва ДПА.

Към момента температурите в 27 от 32-та мексикански щата са над 40 градуса. В четвъртък в северния град Монклова в щата Колауила е била регистрирана температура 46 градуса.

Сушата, горещата вълна и недостигът на вода в Мексико са толкова големи, че дори полицията блокира движението в град Мексико в знак на протест, предаде БТА.

През последните месеци жителите на някои квартали на столицата редовно образуват човешки вериги, за да блокират булеварди с искане да им бъде осигурена вода. В южните мексикански щати Табаско и Чиапас е толкова горещо, че десетки маймуни от вида мексикански мантиев ревач падат мъртви от дърветата.

Снимка: БГНЕС