Кремъл официално подготвя посещението на Путин в Северна Корея

"Ще обявим датите на пътуването своевременно", обяви Дмитрий Песков

24.05.2024 | 17:32 Редактор: Вяра Димова
Кремъл официално подготвя посещението на Путин в Северна Корея

"В процес на подготовка" е посещението на руския президент Владимир Путин в Северна Корея, съобщиха от Кремъл. И двете страни, подложени на тежки западни санкции, се сближиха, откакто Москва започна пълномащабната си офанзива в Украйна през февруари 2022 г. Пхенян е обвинен, че изпраща на Москва оръжия.

"Президентът Путин има активна покана за официално посещение в Северна Корея. Посещението е в процес на подготовка. Ще обявим датите на пътуването своевременно", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По данни на южнокорейското разузнаване Северна Корея е доставила на Русия милиони жизненоважни артилерийски снаряди в подкрепа на настъплението си в замяна на доставки на храни. Вашингтон и Киев също така обвиниха Русия, че е изстреляла балистични ракети, доставени от Северна Корея, по Украйна.

Миналата година Ким Чен Ун посети Русия за среща на върха с Путин в Далечния изток, за да затвърди задълбочаващите се връзки, в рядко пътуване в чужбина за самотния севернокорейски лидер, пише БГНЕС.

За последен път Путин посети Пхенян през 2000 г., само няколко месеца след като влезе в Кремъл, за среща с Ким Чен Ир, бащата на Ким Чен Ун.

Снимка: БГНЕС