Резолюцията на ООН за Сребреница разгневи Сърбия, Вучич предвиди нестабилност

Разделението ще става все по-дълбоко, заяви сръбският президент

24.05.2024 | 13:48 Редактор: Беатрис Младжова

Протести в Сърбия и признателност в Босна и Херцеговина, след като Общото събрание на ООН обяви 11 юли за международен ден в памет на жертвите на геноцида в Сребреница от 1995 г.

Резолюцията, инициирана от Германия и Руанда, беше одобрена с 84 гласа в 193-членното Общо събрание. С нея 11 юли се определя за Международен ден за размисъл и възпоменание на геноцида в Сребреница от 1995 г., който да се отбелязва всяка година. 

"Нашата инициатива е за почитане на паметта на жертвите и подкрепа на оцелелите, които продължават да живеят с белезите от това съдбовно време", коментира представителят на Германия в ООН Анте Леендерце.

Президентът Александър Вучич, който беше сложил сръбското знаме на раменете си, призова страните членки да гласуват против резолюцията. Въпреки, че в документа никъде не се споменава името Сърбия, според Вучич той няма да допринесе за помирението в Босна и региона, а по-скоро ще отвори кутията на Пандора.

"Разделението ще става все по-дълбоко и по-дълбоко, решението ще предизвика нестабилност в региона", допълни президентът на Сърбия Александър Вучич.

След превземането на зоната на ООН за сигурност през 1995 г. от босненските сръбски сили в Сребреница са избити повече от 8 хил. босненски мюсюлмански мъже и момчета. Раната от ужаса е отворена и до днес в сърцата на близките на жертвите.

На другия полюс са настроенията в Сърбия и в босненската Република Сръбска, където се проведоха протести. Сърбите отричат клането да представлява геноцид и твърдят, че резолюцията заклеймява Сърбия като "геноцидна нация".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС