Хеликоптерът на Раиси се е запалил след удар във възвишение

Той е летял по предварително определен маршрут

24.05.2024 | 12:55 Редактор: Деси Николова
Хеликоптерът на Раиси се е запалил след удар във възвишение

Армията на Иран към момента не е открила доказателства, които да предполагат престъпна намеса при катастрофата на хеликоптера, при която загина президентът на страната Ебрахим Раиси, информират държавните медии.

63-годишният президент загина на 19 май, след като хеликоптерът му катастрофира, докато се връщаше от откриването на язовир на границата с Азербайджан.

"По останките на хеликоптера не бяха забелязани дупки от куршуми или други подобни въздействия", се казва в предварителния доклад на генералния щаб на въоръжените сили, публикуван от официалната информационна агенция IRNA.

"Хеликоптерът се е запалил, след като се е ударил във възвишение", се казва в него, като се добавя, че "по време на комуникацията между наблюдателната кула и екипажа не е наблюдавано подозрително съдържание".

Хеликоптерът на Раиси е летял по "предварително планиран маршрут и не е напускал определената траектория на полета" преди катастрофата.

Останките на хеликоптера са били открити от ирански безпилотни самолети рано на 20 май, но "сложността на района, мъглата и ниската температура" са възпрепятствали работата на издирвателните и спасителните екипи, предаде БГНЕС.

Армията заяви, че "е необходимо повече време" за разследване на катастрофата и че ще съобщи повече подробности по-късно.

Снимка: БГНЕС