Кандидатите за нов председател на ЕК: Не ние избрахме тази война, трябват планове

Урсула фон дер Лайен и Валтер Байер дискутираха редица теми

23.05.2024 | 19:17 Редактор: Беатрис Младжова

Ключов дебат в Брюксел - водещите кандидати за нов председател на Европейската комисия се изправиха един срещу друг. В дебата участват настоящият председател Урсула фон дер Лайен от Европейската народна партия, която се бори за втори мандат. 

Кандидат е и настоящият еврокомисар по заетостта Никола Шмидт, както и председателите на "Обнови Европа" - Сандро Гоци, Тери Райнтке от Европейските зелени и Валтер Байер от Европейската левица. Темите, по които те дискутираха, са отбрана и сигурност, миграция и граници, икономика и заетост, климат и околна среда, демокрация и лидерство, и иновации и технологии.

"Трябва да подобрим състоянието на нашата отбранителна промишленост. Трябва да гарантираме, че ще се сложи край на разпокъсаността и че ще има общоевропейски планове", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Бих се радвал да не се налага да инвестираме толкова много средства за отбрана и да помагаме на Украйна. Не ние избрахме тази война", допълни кандидатът за председател на ЕК Никола Шмидт.

Снимка: БГНЕС

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа