Наказателните учения на Китай мобилизираха армията на Тайван

Тайванското министерство на отбраната осъди ученията

23.05.2024 | 09:28 Редактор: Тодор Петров
Наказателните учения на Китай мобилизираха армията на Тайван

Тайван мобилизира военните си сили си и изрази увереност, че може да защити острова, след като Китай започна двудневни наказателни учения около Тайван в четвъртък в отговор на сепаратистки актове, предава Ройтерс.

Ученията в Тайванския проток и около група контролирани от Тайван острови до китайското крайбрежие са предприети само три дни след като Лай Чин Те встъпи в длъжност като новия президент на Тайван. Той е смятан от властите в Пекин за сепаратист.

Източното командване на Китайската народна освободителна армия съобщи, че е започнало съвместни военни учения, включващи армията, военноморския флот, военно-въздушните сили и ракетните сили, в райони около Тайван в 7:45 ч.

Ученията се провеждат в Тайванския проток северно, южно и източно от Тайван, както и в райони около контролирани от Тайван острови, съобщи командването в комюнике.

Тайванското министерство на отбраната осъди ученията, като заяви, че е изпратило сили в районите около острова, а военно-въздушните и базираните му на сушата ракетни сили следят мишени. То изрази увереност, че може да защити територията си.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС