Ердоган получи правото сам да обявява мобилизация

Правомощието е прехвърлено на президента от правителството

22.05.2024 | 14:49 Редактор: Деси Николова
Ердоган получи правото сам да обявява мобилизация

Президентът на Турция Реджеп Ердоган получи право сам да обявява мобилизация. Съответна разпоредба е публикувана в Държавен вестник, предава турската телевизия НТВ.

С изменените разпоредби за мобилизацията и военното положение турският президент получи правомощието самостоятелно да обявява обща или частична мобилизация в страната в случай на съответни заплахи. Това се посочва в новата законодателна разпоредба.

Правомощието за обявяване на мобилизация е прехвърлено на президента от правителството. Държавният глава ще може да въвежда с указ режим на частична или обща мобилизация в случай на "въстание, сериозна заплаха за националната сигурност на републиката, нейната териториална цялост или война". Това се отнася както за вътрешни, така и за външни заплахи, информира БТА.

Актуализираният закон, който отменя редица разпоредби, приети от 1980 г. насам, също така гласи, че в случай на решение за мобилизация всички освободени преди това членове на въоръжените сили, жандармерията и бреговата охрана ще се считат за резервисти и може да бъдат повикани.

Снимка: БГНЕС