Руската армия превзе село Кличивка в Източна Украйна

Разположена е в Донецка област

22.05.2024 | 14:31 Редактор: Толя Стоянова
Руската армия превзе село Кличивка в Източна Украйна

Русия съобщи, че е поела контрол над Кличивка - село в Донецка област, което Украйна си върна през септември 2023 г. по време на лятната си офанзива, предаде АФП.

"След активни действия, частите на Група "Юг" освободиха населеното място Кличивка", съобщи руското министерство на отбраната.

Руската армия пое инициатива и от няколко месеца напредва на Източния фронт, където постигна редица тактически успехи и превзе редица градове, включително Авдеевка през февруари. Бавното руско напредване с цената на тежки загуби все още не е довело до пълен пробив.

Украинската армия изпитва недостиг на войници и техника, а от 10 май насам е изправена и пред настъпление от страна на Кремъл в Харковска област, към която се налага да изпраща ценни подкрепления, предаде БГНЕС.

Село Кличивка се намира южно от Бахмут, разрушен от боевете град, който руската армия превзе през май миналата година след 10 месеца сражения. То е едно от малкото места, отвоювани от Киев по време на голямата му лятна офанзива, която трябваше да пробие фронта на изток и юг с помощта на западни оръжия, но беше спряна от здравата руска отбрана.

Снимка: БГНЕС