Нови идеи за санкции в борбата с фалшивите новини и пропагандата в ЕС

Към момента това е доброволен ангажимент на онлайн платформи като Facebook и TikTok

22.05.2024 | 18:22 Редактор: Беатрис Младжова
Нови идеи за санкции в борбата с фалшивите новини и пропагандата в ЕС

Редица държави членки на ЕС, сред които и Германия, предложиха мерки, с които да се налагат санкции в борбата срещу фалшивите новини, съобщи ДПА.

Ограничителните мерки са важен метод за справяне с хора и организации, които се опитват да се месят във вътрешните работи на европейските демокрации, според проектопредложение, публикувано вчера по време на заседание в Брюксел на Съвета на ЕС по общи въпроси.  Текстът е бил подготвен от Германия, Полша и Франция с подкрепата на около дузина други държави от ЕС и ще послужи като работна основа за следващата Европейска комисия, която ще бъде сформирана след изборите за Европейски парламент следващия месец.

Освен това е предвидено кодексът на поведение за борба с дезинформацията да стане пакет правила, които ще бъдат задължителни за спазване. Към днешна дата това е необвързващ доброволен ангажимент на онлайн платформи като Facebook и TikTok. Други предложения включват подобряване на способността за разпознаване на фалшиви новини и пропаганда, както и по-активен обмен на информация между страните членки.

В основата на инициативата са констатации, че държавни субекти от страни като Русия се опитват да окажат влияние на общественото мнение в ЕС чрез дезинформация и пропаганда. В частност, те използват възможностите за дигитално разпространение на съдържание в онлайн платформи, предаде БТА.

Снимка: Pexels