Уникално растение живее на Акропола в Гърция и никъде другаде по света

С президентски указ е защитено от 30 януари 1981 г.

22.05.2024 | 10:34 Редактор: Вяра Димова
Уникално растение живее на Акропола в Гърция и никъде другаде по света

Акрополната микромерия (Micromeria acropolitana), ендемичното растение на Акропола, което живее само там и никъде другаде по света. Направените изследвания показват, че цветето е там още преди да той бъде построен. Растението цъфти в каменисти места, по скали, камъни и в техните пукнатини, където има малко почва.

Това е ароматно растение, което обикновено цъфти през април-май, с малки розови цветчета. Понякога е наблюдавано да цъфти и в края на декември, януари и началото на февруари, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Мястото, където расте, остава в тайна, защото е застрашено от човешко присъствие, туристическа дейност, изкореняване и почистване на археологически обект.

Акрополната микромерия е с височина от 5 до 30 см, а цветята ѝ са розови на цвят. Расте с източна ориентация - за да "види" слънцето, на височина 156 метра - върху зидове и пукнатини с малко пръст.

Цветето е открито от френски ботаници през 1906 г. Растението се смяташе за изчезнал вид от гръцката и световната флора повече от век.

За да се запази, семена са събрани от различни популации, от естествената скала, и се съхраняват в банка със семена в Института по биология, Университета в Копенхаген. Акрополната микромерия с президентски указ е защитено в Гърция от 30 януари 1981 г.

Снимка: БГНЕС