Молдова сключи споразумение с ЕС за сигурност и отбрана

То ще доведе до помощ за укрепване на устойчивостта на страната

22.05.2024 | 13:15 Редактор: Беатрис Младжова
Молдова сключи споразумение с ЕС за сигурност и отбрана

Молдова е първата страна извън ЕС с такъв вид партньорство - тя подписа споразумение за сигурност и отбрана с Европейския съюз, пише европейската редакция на Politico.

Партньорството ще "повиши устойчивостта на страната" и ще позволи на ЕС и Молдова "съвместно да се справят с общите предизвикателства пред сигурността, да направят нашия ангажимент по-ефективен и да проучат нови области на сътрудничество", подчерта първият дипломат на ЕС Жозеп Борел.

Министерството на външните работи на Молдова описа партньорството като "общо споразумение за всички взаимодействия между Република Молдова и ЕС". То ще доведе до помощ от ЕС за укрепване на устойчивостта на Молдова, интегрирано управление на границите и Кишинев ще участва в мисии на ЕС за управление на кризи, се казва в изявлението.

Споразумението също така ще улесни сътрудничеството в областите на киберсигурността и борбата с дезинформацията, както и помощта за отбранителния сектор на Молдова чрез Европейския инструмент за мир, предаде "Фокус".

Снимка: архив БГНЕС