Зеленски: Украйна напредва срещу руската армия в Харковска област

Ситуацията остава "изключително тежка" в района на Покровск, Краматорск и Курахово

21.05.2024 | 22:00 Редактор: Толя Стоянова
Зеленски: Украйна напредва срещу руската армия в Харковска област

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му е постигнала "осезаеми резултати" срещу руската армия в Харковска област, предаде Франс прес.

Русия започна на 10 май изненадваща офанзива в североизточния украински регион, откривайки нов фронт във войната. След първоначалния бърз напредък, настъплението на руската армия се забави, но според американския мозъчен тръст "Институт за изследване на войната" целта на операцията по-скоро е създаване на "буферна зона" по протежение на границата, а не навлизане дълбоко навътре в украинска територия.

"В Харковска област нашите сили унищожават окупатора, резултатите са осезаеми", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение. В същото време той призна, че ситуацията остава "изключително тежка" в района на Покровск, Краматорск и Курахово в Донецка област, където, по думите му "се водят сега по-голямата част от боевете".

Преди няколко дни, в интервю за АФП, украинският президент изрази опасения, че настъплението на североизток може да е само "първата вълна" от една по-голяма руска офанзива за превземане на Харков - втория по брой на населението град в страната. Руският му колега Владимир Путин на свой ред каза, че целта е създаване на "буферна зона", за да спре украинският обстрел по гранични райони, предаде БТА.

Днес украински военен говорител заяви, че ситуацията се е стабилизирала в Харковска област и по-конкретно във Вовчанск. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна обаче каза, че се водят сражения в северната част на града.

Снимка: БГНЕС