Песков: Зеленски търси помощ от Запада, защото армията му е в лошо състояние

Путин каза, че руските сили в североизточна Украйна създават буферна зона за защита

21.05.2024 | 19:45 Редактор: Искра Ангелова
Песков: Зеленски търси помощ от Запада, защото армията му е в лошо състояние

Украинският президент Володимир Зеленски се стреми към по-значително участие на Запада в конфликта, тъй като украинските сили на фронта се намират в изключително неблагоприятна ситуация. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В понеделник Зеленски каза за Ройтерс, че притиска западните партньори да се включат по-пряко във войната като помагат за прехващането на руски ракети в украинското въздушно пространство. Друг начин, по който Западът може да помогне на Киев, е да разреши на Украйна да използва западни оръжия срещу вражеската военна техника, струпвана близо до границата ѝ.

На въпроса за интервюто с Ройтерс, Песков отговори, че някои украински висши представители, включително Зеленски, понякога изпадат в истерия през последните дни: "Това се дължи на крайно неблагоприятната позиция на силите на киевския режим на фронта".

Говорителят на Путин допълни, че дори Западът да увеличи военната си подкрепа, това няма да промени общата тенденция на фронта, където руските войски напредват. Той разкритикува Украйна за това, че обстрелва цивилни райони в Русия, пояснява БТА.

Миналата седмица Владимир Путин каза, че руските сили в североизточна Украйна създават буферна зона за защита на Русия от атаки, и заяви, че Западът не може да налага условия на Москва, припомни Ройтерс.

Снимка: БГНЕС