Германският външен министър пристигна неочаквано в Украйна

Аналена Бербок призова за повече международна помощ

21.05.2024 | 09:40 Редактор: Деси Николова
Германският външен министър пристигна неочаквано в Украйна

Тази сутрин германският външен министър Аналена Бербок пристигна в Киев на необявено предварително посещение поради съображения за сигурност, предаде ДПА. Тя призова за повече международна помощ за украинската въздушна отбрана с оглед на протичащото в момента руско настъпление. Това е седмото пътуване на Бербок в Украйна, откакто руските сили нахлуха на украинска територия през февруари 2022 г.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски за пореден път подчерта спешната нужда на страната му от оръжия за противовъздушна отбрана.

"Украйна най-спешно се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана и западни изтребители, заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение снощи. 

"За съжаление свободният свят няма експедитивност по тези два въпроса", каза той и добави, че благодарение на въздушното си превъзходство Русия е в състояние да унищожи украинските градове и отбранителни позиции с планиращи бомби. Според Зеленски руснаците активно използват разрушителна тактика на фронтовата линия край Харков и в източната част на Украйна, в Донецка област, в посока Часов Яр и Покровск.

През последните дни Зеленски вече няколко пъти поиска доставката на две допълнителни системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", припомня ДПА. Той заяви, че това ще осигури по-добра защита на Харков, който многократно е бил атакуван от въздуха. Градът в Североизточна Украйна е един от най-тежко засегнатите от войната, съобщи "Труд".

Споменатите от Зеленски изтребители бяха обещани на Украйна преди една година. Според официалната информация обаче F-16 все още не са пристигнали.

Снимка: БГНЕС