Руски военни обграждат Харков от две страни?

Руската операция се е забавила със седмица

21.05.2024 | 09:00 Редактор: Деси Николова
 Руски военни обграждат Харков от две страни?

Британското списание The Economist съобщи, че според предоставените на редакцията военни планове, руските войски са планирали частично да обградят Харков и да окажат натиск върху града от изток на Печенежкото водохранилище. В статията се подчертава, че операцията е била планирана за 15-16 май, но е била отложена с почти седмица по неизвестни причини.

Руснаците изглежда са "идентифицирали две посоки" на атака от двете страни на язовира. По-специално, офанзивата в западна посока е с цел да постави Харков в обсега на руската артилерия близо до село Борщева. Войските на Москва обаче са спрени от 92-ра бригада на Въоръжените сили на Украйна, която ги отблъсква на 10 километра от първоначалната цел.

The Economist също пише, че във Волчанско направление планът на руските войски е бил да пробият до град Печенеж.

"Руснаците отначало бързо се справиха с тази операция, преминавайки през територията, където трябваше да бъдат подготвени минни полета и сериозни инженерни укрепления, но такива нямаше“, отбелязват от редакцията.

Командирът на разузнавателния отдел на ВСУ Денис Ярославски поясни пред репортери, че на руснаците "просто им е било позволено да преминат", предаде "Фокус"

"Гледахме ги как режат граничната ограда на екраните около 23:00 часа на 9 май и казах на хората ми да ги гледат как взривяват мините. Нямаше експлозии, те просто продължиха", сподели той.

Снимка: БГНЕС