Легитимността на Зеленски и формалното приключване на президентския му мандат

Провеждането на избори по време на война е забранено

20.05.2024 | 20:26 Редактор: Толя Стоянова
Легитимността на Зеленски и формалното приключване на президентския му мандат

Мандатът на украинския президент Володимир Зеленски формално приключва на 20 май. Президентски избори трябваше да има през март, но парламентът не ги насрочи, защото страната е във военното положение. В такъв контекст провеждането на избори е забранено. В края на февруари, когато Зеленски направи равносметка за двете години война с Русия, той определи опитите неговата легитимност да бъде поставена под въпрос, като "враждебен наратив".

"Това не е мнението на западните партньори или на някого в Украйна - това е част от програмата на Руската федерация", подчерта той пред журналисти.

Повечето украински юристи обясниха, че е напълно ясно, че Зеленски ще запази властта си дотогава, докато бъде избран нов президент.

"Това е записано напълно точно в Конституцията на Украйна: след изтичането на петгодишния срок от встъпването в длъжност пълномощията на президента не се прекратяват автоматично. Те приключват едва с встъпването в длъжност на новоизбрания президент, т.е. едва след избори", каза пред DW експертът по конституционно право Андрий Махера.

Изборите по време на война са забранени не само заради сигурността на избирателите.

"Някои конституционни права и свободи са ограничени - например правото за свободно изразяване на мнения, мирните събирания и свободата на придвижване. Затова е невъзможно да се гарантират принципите на всеобщото избирателно право и свободните избори", обясни Махера.

Според наблюдателите легитимността на Володимир Зеленски се опира не само на законите, но и на подкрепата от страна на украинските граждани. Въпреки известния спад, тя остава висока.

Съгласно проведено през януари допитване на изследователския център "Разумков", 69% от украинците изпитват доверие към своя президент. Тези, които не му се доверяват, са по-малко от една четвърт. Друго проучване, осъществено в началото на февруари от Киевския международен социологически институт (КМСИ) показва, че 69% от анкетираните са на мнение, че Зеленски трябва да остане президент до края на военното положение.

Само 15 на сто са "за" избори при сегашните условия, а други 10% биха искали президентът да прехвърли пълномощията си на председателя на парламента Руслан Стефанчук.

Снимка: БГНЕС