Украйна иска от САЩ разрешение да използва американско оръжие за удари по Русия?

САЩ предоставиха на Киев ракетни системи земя-земя и други оръжейни системи при условие, че ги ползва само на своя територия

19.05.2024 | 09:12 Редактор: Елеонора Танева
Украйна иска от САЩ разрешение да използва американско оръжие за удари по Русия?

Украйна обмисля нова тактика, за да постига успехи срещу Русия. Поискала е от Белия дом премахване на ограниченията за използване на американско оръжие по военни съоръжения на руска територия. Според The ​​Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, искането е отправено миналата седмица и все още се разглежда.

Ако американците се съгласят, това ще отбележи голяма промяна в политиката за Вашингтон, който отдавна се стреми да намали риска от военна ескалация между Съединените щати и Русия, като същевременно подкрепя Украйна.

"Те наистина поискаха помощ от Съединените щати, за да нанесат удари по Русия. Не ставаше дума за конкретна оръжейна система, а за допълнителна помощ за нанасяне на удар по руснаците“, заяви генералът от ВВС на САЩ К. К. Браун.

Изданието припомня, че САЩ са прехвърлили на Украйна ракетни системи земя-земя и други оръжейни системи, като ATACMS, при условие, че няма да бъдат използвани за атаки срещу Русия. Както беше отбелязано, това условие, с което Украйна се съгласи, имаше за цел да намали риска от прерастване на конфликта в пряк сблъсък между САЩ и Русия, пише "Фокус".

Снимка: БГНЕС