Безплатен вход във всички музеи в Гърция днес

В страната има организирани редица събития, като изложби и образователни програми, по повод Международния ден на музеите

18.05.2024 | 08:25 Редактор: Вяра Димова
Безплатен вход във всички музеи в Гърция днес

Днес е Международният ден на музеите и той се отбелязва ежегодно на 18 май. Входът в музеите в Гърция ще бъде безплатен. На този ден в страната се провеждат редица събития, като изложби и образователни програми, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Международният съвет на музеите (ICOM), в опит да подчертае ролята на музеите в съвременното общество, определи 18 май за Международен ден на музеите от 1977 г. Посланието е към всички музеи "с цел укрепване на образованието, насърчаване на взаимното разбирателство, мира и сътрудничеството между народите".

Тази година темата е "Музеи за образование и научни изследвания". Това е изборът на ICOM, който, според съобщението, желае да подчертае музеите като важно сливане на образование и научни изследвания, където иновациите срещат традициите, обхващащи много широка област - от изкуство и история до наука и технологии. Следователно музеите могат да допринесат значително за нашето разбиране за света.

Бордът на директорите на гръцката секция на ICOM, оценявайки извършената научна и образователна работа Музей на новогръцката култура, реши да го издигне в ранг на "почетен музей за 2024 г.". Гала събитието ще се проведе днес от 19:00 часа в конферентната зала на Музея за съвременна гръцка култура в Атина. Музеят ще бъде домакин на поредица от обиколки и други събития с безплатен достъп до обществеността (изисква се регистрация).

През  целия месец май музеи и други културни институции ще бъдат домакини на изложби, образователни програми и други събития в цяла Гърция.

В изявление гръцкият отдел каза, че "музеите, като динамични културни и образователни институции, имат потенциала да култивират и развиват любопитство, креативност и критично мислене, предоставяйки на публиката изчерпателно изживяване със знания".

Снимка: pixabay