Дълбок бюджетен дефицит в Русия, недостигът възлиза на 1,5 трлн. рубли

Разходите се увеличават, войната в Украйна поглъща все повече средства

14.05.2024 | 08:37 Редактор: Толя Стоянова
Дълбок бюджетен дефицит в Русия, недостигът възлиза на 1,5 трлн. рубли

След преизбирането на президента Владимир Путин през март Кремъл отвори фискалните кранчета, което доведе до повторен дълбок дефицит в бюджета, въпреки увеличените приходи от петрол.

Недостигът възлиза на 1,5 трилиона рубли (16 млрд. долара) от началото на годината до април, което е два пъти повече в сравнение с предходния месец, съобщи Министерството на финансите, макар че то не представи месечните суми, изчисленията на Bloomberg показват, че бюджетът е преминал в дефицит от 877 млрд. рубли през април след излишъка през март.

Разходите се увеличават, тъй като войната в Украйна поглъща все повече средства. По изчисления на Bloomberg разходите през април са се увеличили с една четвърт в сравнение със същия период на миналата година и са достигнали най-високото месечно ниво за тази година. Русия похарчи 128 млрд. рубли на ден през април - спрямо 102 млрд. рубли през март - рязко увеличение, което Министерството на финансите обяснява с големите авансови плащания.

Голямата сума компенсира рязкото увеличение на приходите от петрол през април, които се увеличиха повече от два пъти спрямо предходната година. Въпреки международните санкции, целящи да ограничат притока на пари за подхранване на войната в Украйна, Русия успя да заобиколи или поне да притъпи ограниченията.

От края на 2022 г. Русия има бюджетен дефицит, който е отражение на големите разходи, свързани с инвазията на Путин в Украйна през февруари същата година.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа

Снимка: БГНЕС