Air Asia излетял без разрешение на 28 декември от Сурабая

03.01.2015 | 11:50
Air Asia излетял без разрешение на 28 декември от Сурабая

Министърът на транспорта на Индонезия съобщи, че Air Asia QZ8501 е излетял по неоторизиран график в деня на катастрофата, съобщава АФП.

В момента авиокомпанията няма право да лети между Сурабая и Сингапур.

„Те нарушиха разрешението за полет, графика, това е проблемът“, съобщи ген.-директор на ГВА Джоко Муржатмоджо.

Той добави, че разрешението за извършване на този полет може да бъде блокирано до края на разследването.

Говорителят на Министерството на транспорта Дж.А. Барата каза, че AirAsia не е имал право да лети Сурабая-Сингапур в неделя и не е искал промяна в графика.

Не е ясно как самолетът на Air Asia е излетял без да има разрешение.

  • Полет QZ8501 на малайзийската нискобюджетна авиокомпания Air Asia, изчезна на 28 декември по време на полет от Сурабая за Сингапур.
  • Според предишни съобщения на малайзийските власти самолетът е бил на 32 000 метра височина, когато пилотите поискали да се издигнат още. Контролната кула не отговорила на молбата, когато самолетът изчезнал от радара. В района е имало бури.

Спасителните екипи, които бяха затруднени от лошото време около Нова година, на 2 януари стесниха района на издирване на 45 х 35 морски мили около район, намиращ се на около 75 морски мили ЮЗ от Пангкалан Пун, град в централен Калимантан на о-в Борнео.

29 кораба и 17 самолета участват в мащабната спасителна операция, в която използват използват сонари за изследване на морското дъно и локатори за намиране на черните кутии.

Русия изпрати десетина водолази в помощ на операциите, както и два самолета, един от които амфибия, съобщи Бамбанг Солиестио, ръководител на спасителната агенция.

Две големи отломки са били открити на 2 януари, с размери 10 х 5 метра.

Силното течение обаче пречи на подводния апарат с дистанционно управление да заснеме обектите, които са на дълбочина 30 метра.

Семействата на жертвите на катастрофата подготвят погребенията на първите извадени и идентифицирани тела в Сурабая, където работи кризисният център в полицейска болница.

 

Директорът на Air Asia Тони Фернандес заяви в Туитър на 2 януари, при пристигането си на място, за да прибере тялото на стюардесата Хайруниса Хайдар Фаузи:

„Не мога да опиша как се чувствам. Нямам думи“.

От 162 пътници и екипаж на борда 155 са били граждани на Индонезия, трима – на Южна Корея, един – на Сингапур, един – на Малайзия, един – на Великобритания и един – на Франция, вторият пилот Реми Плезел.

Катастрофата е последната в най-черната година за малайзийското въздухоплаване:

  • MH370 изчезна през март по време на полет от Куала Лумпур за Пекин в 239 пътници и екипаж на борда;
  • Втори малайзийски самолет, MH17 бе свален над Украйна през юли, при което загинаха всички 298 души в самолета.