Шойгу: Войските на Украйна са в отстъпление по цялата фронтова линия

Руската армия наближава Курaхове в Донецка област

03.05.2024 | 18:49 Редактор: Вяра Димова
Шойгу: Войските на Украйна са в отстъпление по цялата фронтова линия

Сергей Шойгу обяви, че украинските войски са в отстъпление по цялата фронтова линия, съобщава "Ройтерс" и "АФП".

"Руските войски продължават да сриват системата от опорни пунктове на противника по протежение на цялата линия на съприкосновение. Въоръжените сили на Украйна се опитват да удържат отделни позиции, но под нашия натиск са принудени да отстъпват. От началото на годината взехме под контрол 547 квадратни километра в новите региони на страната", каза руският министър на отбраната пред висши военни командири.

Под "новите" региони Шойгу има предвид украинските области, анексирани незаконно от Руската федерация преди две години. В сравнение с данните, представени от него преди месец, руснаците са завладели за последния месец повече от 140 квадратни километра - с трийсетина повече от данните на изследователския център "Belfer" на Харвардския университет.

Руската армия наближава град Курaхове в Донецка област. В резултат на нейния обстрел днес загинаха двама местни жители. Поразени бяха многоетажни сгради, информира БНР.

Украинската армия се опитва да спре противника при Часов Яр. Командващият сухопътните сили Олександър Павлюк обаче отбеляза пред вестник "Таймс" (Times), че силите са неравни, като по думите му, "руската армия има пълно превъзходство в авиация и десетократно в артилерия".

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС