Дейвид Камерън: Украйна се защитава, беше незаконно нападната от Путин

Британският външен министър обеща 3 млрд. паунда годишно "толкова дълго, колкото е необходимо"

03.05.2024 | 18:15 Редактор: Деси Николова

Кремъл с остра реакция на коментарите на западни лидери за войната в Украйна. В интервю за списание "Икономист" Еманюел Макрон отново потвърди противоречивата си теза относно възможността за изпращането на натовски войници на бойното поле. А от Киев британският външен министър Дейвид Камерън защити правото на Украйна да напада Русия.

Като словесна ескалация, която застрашава сигурността на Запада, определи думите на Макрон говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Франция, в лицето на френския държавен глава, продължава постоянно да повдига въпроса за възможността за нейното пряко участие на място в конфликта около Украйна. Това е много опасна тенденция и ние внимателно я наблюдаваме. Русия ще продължи специалната си военна операция в Украйна до постигането на целите ѝ", заяви Песков.

Остра критика за позицията си получи и британския външен министър Дейвид Камерън, който от Киев обяви, че Украйна има право да атакува вътрешността на Русия с оръжията, които получава от Запада.

"Те защитават тяхната държава. Бяха незаконно нападнати от Путин и имат право да направят стъпките, които смятат, че е необходимо. Не поставяме условия на Киев как да използва оръжията си", каза Камерън.

Той обеща 3 млрд. паунда годишно "толкова дълго, колкото е необходимо" в помощ на Украйна.

Вижте повече в репортажа.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС


3
2 rate up comment rate down comment 0
Леля Бети
преди 1 седмица
Тоя върви по стъпките на Борето Джонсън. Впрочем, какво става с Борето, къде е ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Явор
преди 1 седмица
Незаконно е май само ако става дума за съюзник на Великобритания и САЩ. За незаконността срещу Палестина и военните престъпления осъществявани срещу палестинци в продължение на десетилетия имате ли нещо да кажете, г-н Камерън? Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
Лицемер
преди 2 седмици
Камерън дали си спомня как Великобритания и САЩ незаконно нападнаха Ирак,заедно с цяла орда васали, сред които и България. Измислиха си, че Ирак имал химическо оръжие, а после излъгаха, че били подведени. Убиха над 1 млн. души, но щом е за демокрацията- властта и парите на ДД, никой не брои жертвите за хора. Сега използват украинците и го играят невинни. Помагаха на Украйна да убива руснаци , готвиха я за война с фиктивни Мински споразумения, а сега , буботят че лошата Русия нападнала първа. Сигнализирай за неуместен коментар