Инфлацията в Турция през април достигна 69,8%

Една от най-високите в света

03.05.2024 | 14:40 Редактор: Беатрис Младжова
Инфлацията в Турция през април достигна 69,8%

Турция е с инфлация, която е сред най-високите в света. Тя се е ускорила отново през април, тъй като правителствените политики за повишаване на доходите противодействат на агресивното увеличение на лихвените проценти през последната година.

Ръстът на потребителските цени през април достига 69,8% на годишна база, което е малко под очакваните над 70% от анализаторите. През март Турция отчете 68,5% инфлация, пише Bloomberg.

Месечният ръст на цените, който е предпочитан от централната банка показател, е стабилен на ниво от 3,18%. Турските парични власти прогнозират, че инфлацията вероятно ще достигне своя връх този месец, преди да се забави до под 40% до края на годината.

Централната банка, според повечето финансови анализатори, няма скоро да започне да намалява разходите по заемите. Институцията вдигна основния си лихвен процент до 50%, като отбеляза обрат след няколко години на неконвенционална парична политика заради позицията на президента Реджеп Ердоган.

Паричната политика ще остане строга, докато не се постигне "значителен и устойчив спад в основната тенденция на месечната инфлация", посочват от централната банка. 

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС